Ajdov kipnik s porom in jurčkovo omako

Recept pripravil Jaka Mankoč

Čas kuhanja: 60 minut
Za 8 oseb

Sestavine

  • 200 g ajdove kaše
  • 4 rumenjaki
  • 2 beljaka
  • 100 g pora
  • 100 g suhih jurčkov
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 200 g pasirane skute
  • Knorr jušna kocka
  • Knorr gobova juha
  • Sveža zelišča

Priprava

  1. V kozici popražimo drobno sesekljan por. Dodamo ajdovo kašo in jo nekaj minut pražimo skupaj s porom. Dodamo kozarec vode in polovico zelenjavne jušne osnove ter kuhamo 12 minut, kot da bi pripravljali rižoto.
  2. Ko je ajda kuhana, jo damo v hladilnik, da se ohladi. V ohlajeno ajdo dodamo rumenjake in jih penasto vmešamo. Beljake stepemo v sneg in jih nežno vmešamo v zmes rumenjakov in ajde.
  3. Zmes nalijemo v dobro namaščene modelčke in jo pečemo 15 minut na 180 stopinjah Celzija.

Nadev:
Skuto razdrobimo ter jo zmešamo s sesekljanimi zelišči, soljo in poprom. S skuto napolnimo dresirno vrečko in jo shranimo v hladilnik.

Omaka:
Suhe jurčke namočimo v mlačni vodi.
Namočene jurčke narežemo na manjše kose in jih pokuhamo v lastnem soku. Ko približno polovica tekočine izhlapi, dodamo dve žlici Knorr gobove juhe in jo pokuhamo toliko, da se zgosti. Za bolj kremno omako, dodamo smetano in vse skupaj še nekaj minut kuhamo.

Sestavljanje:
Kipnik nabodemo z dresirno vrečko, polno zeliščne skute, in ga napolnimo koliko gre. Na koncu kipnik prelijemo z omako ter serviramo.

Kulinarične ideje

Krompirjev narastek z gobami

Bučna juha z jabolkom in korenčkom