Brodet

Čas priprave: 50 minut
Za: 4 osebe

Sestavine

  • 200 g lignjev (sipa, hobotnica)
  • 200 g školjk
  • 300 g bele ribe (škarpena, cipelj, borbon)
  • 300 g modre ribe (tuna, skuša, palamida)
  • 50 g oljčnega olja
  • 250 g čebule
  • 3 stroke česna
  • 2 dl belega vina
  • žlica limoninega soka
  • lonček Knorr kokošje jušne osnove, ki jo raztopimo v 0,5 l vode
  • črni poper v zrnju
  • 100 g paradižnikovih pelatov
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • rožmarinova vejica
  • žlička kaper
  • 3 do 5 brinovih jagod

Priprava

1. Ribe očistimo in nasolimo, zložimo v pomaščen globji pekač.

2. Na oljčnem olju pražimo sesekljano čebulo toliko časa, da postekleni. Dodamo sesekljan česen, premešamo in dodamo pelate ter belo vino. Kuhamo 10 minut.

3. Med tem časom ribe opečemo v pečici pri 190°C (približno 15 minut). Zalijemo s pripravljeno paradižnikovo omako, kateri smo dodali tudi poper, brinove jagode, kapre in rožmarinovo vejico. Temperaturo v pečici znižamo na 120°C, dolijemo še 4 dl jušne osnove in počasi kuhamo v pečici še 10 do 15 minut (odvisno od debeline kosov ribe). Po potrebi zgostimo z drobtinami ali pa še malo zalijemo s kokošjo osnovo.

4. Serviramo s pečeno polento ali domačimi testeninami.


Kulinarične ideje

Široki rezanci s piščancem in mlado špinačo

Gratinirane testenine s tuno in zelenjavo