Gorenjska velikonočna prata

Za: 6 oseb

Sestavine

  • 800 g 2 dni starega belega kruha
  • 1 Knorr goveja kocka
  • 1 večja čebula
  • 2 žlici olja
  • 6 jajc
  • 500 g kuhane šunke ali prekajenega in kuhanega vratu
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • 1 svinjska mrežica ali 4 rezine prešane slanine in 1 žlička masla

Priprava

Kruh zrežemo na kockice, čebulo olupimo in sesekljamo, šunko ali vrat narežemo na kockice. V posodi zavremo 3 dl vode, dodamo kocko in mešamo, da se stopi. Kruh damo v večjo skledo, ga polijemo z vročo juho, premešamo in pustimo, da se napoji.

V ponvi na olju prepražimo čebulo, da postekleni in se zmehča. V skledi z metlico stepemo jajca, solimo in popramo ter primešamo namočenemu kruhu. Dodamo še čebulo, na kockice narezano šunko ali vrat in peteršilj ter vse dobro premešamo.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pravokoten model obložimo s svinjsko mrežico ali na dno položimo 2 rezini slanine in stene namažemo z maslom. Model napolnimo s kruhovo zmesjo in pokrijemo z mrežico ali 2 rezinama slanine. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 1 uro. Pečeno prato pustimo stati 10 minut, nato jo zvrnemo iz modela, narežemo in postrežemo s svežo solato.


Kulinarične ideje

PIKANTNI GOLAŽ Z ZELJEM

Bučna juha s slanino