HITRE LEČINE POLPETKE

Recept pripravila Sara Rutar

Čas priprave: 60 minut

Za 2 osebi

Sestavine za 8 polpetk

  • 100 g leče (lahko jo namočimo čez noč)
  • 100 g mletih orehov
  • 150 g fižola (že kuhanega, iz pločevinke)
  • 1 manjša čebula
  • 1 jajce
  • 250 g kisle smetane
  • nekaj moke
  • olivno olje
  • sol
  • mešanica Knorr za polpete
  • Knorr jušna vege kocka

Priprava

  1. Lečo skuhamo do mehkega in odlijemo odvečno vodo (v vodo lahko dodamo polovičko Knorr kocke). Medtem nasekljamo čebulo in jo popražimo na olivnem olju. V ponvici popražimo tudi mlete orehe.
  2. Fižol odcedimo in spasiramo v gladko maso, na enak način spasiramo tudi kuhano lečo. Vse sestavine stresemo v posodo in dobro premešamo, dodamo tudi začimbno mešanico Knorr za polpetke in dodamo moko po potrebi, če je masa preveč mokra. Maso postavimo v hladilnik za vsaj 10-15 minut, da se ohladi. Nato oblikujemo polpetke in jih popečemo na olivnem olju.
  3. Kislo smetano premešamo, dodamo nekaj soli in olivnega olja ter omako postrežemo zraven polpetk.
  4. Super nadomestek mesnim polpetam, saj je leča bogat vir beljakovin.
    V maso za polpete lahko dodamo poljubne začimbe.
  5. Namig: sesekljamo nekaj oliv in suhih paradižnikov.

Kulinarične ideje

Polnjene paprike

Puranje rulade z mlado špinačo