Ljubljanska obara

Čas priprave: 1 ura 15 minut
Za: 4 osebe

Sestavine

  • 750 g piščanca ali kokoši
  • 2 lončka Knorr kokošje jušne osnove
  • žlica olja
  • 130 g jušne zelenjave (korenje, zelena, nadzemna kolerabica, por, korenina peteršilja)
  • 50 g čebule
  • žlica moke
  • strok česna
  • mleti poper, lovor, timijan, majaron

Priprava

1. Piščanca ali kokoš razrežemo na manjše kose. Preložimo v lonec in zalijemo z 1,3 l vroče vode, v kateri smo raztopili 2 lončka Knorr jušne osnove. Dodamo na rezance narezano zelenjavo, poper in lovor. Kuhamo 20 minut.

2. Med tem časom v ponvici segrejemo olje, na katerem prepražimo čebulo, dodamo moko in pražimo še toliko časa, da moka zarumeni. Potem dodamo sesekljan česen, premešamo in zalijemo z 1 dl mrzle vode. Med mešanjem zavremo in vse skupaj stresemo v obaro, začinimo z majaronom in timijanom ter po okusu solimo.

3. Kuhamo približno 20 – 35 minut (odvisno od mesa).

Namig

Na koncu lahko obaro okisamo z zeliščnim pehtranovim kisom. Obaro lahko po želji tudi obogatimo z 0,5 dl belega vina, ki ga med postopkom dodamo v prežganje. Na Dolenjskem uporabljajo pri pripravi obare tudi cviček.

Kulinarične ideje

Sirova omaka s testeninami

Gobova rižota s piščancem