
Ljubljanski kruhovi cmoki s porovo omako
Sestavine
Sestavine za kruhove cmoke:
- 8 žemelj ali 400 g belega kruha od prejšnjega dne
- 2 žlici pšeničnega zdroba
- 1 lonček Knorr goveje jušne osnove ali 1 Knorr goveja kocka
- 1 manjša čebula
- 1 žlica olja
- 125 g pečene mesnate slanine
- 2 jajci
- sol
- 2 žlici sesekljanega peteršilja (lahko posušenega)
- 2 do 3 žlice moke
Sestavine za porovo omako:
- 2 stebli pora
- 125 g pečene mesnate slanine
- 2 žlici olja
- 1 lonček Knorr goveje jušne osnove ali 1 Knorr goveja kocka
- 1 ščep na grobo mletega popra
- 1 žlička moke
- 1 dl sladke smetane
Priprava
Žemlje ali kruh zrežemo na kockice. V posodi zavremo 4 dl vode, dodamo jušno osnovo ali jušno kocko in mešamo, da se stopi. Kockicam kruha primešamo zdrob, vse polijemo z juho in pustimo, da se kruh napoji.
Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo, slanino zrežemo na kockice. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in kockice slanine, mešamo in pražimo, da čebula postekleni in se zmehča. Jajci in 1 ščep soli z metlico ali vilicami stepemo.
Kruhu primešamo čebulo in slanino, jajci in peteršilj ter z rokami vse dobro premesimo. Če je zmes premokra in premehka, dodamo še malo zdroba. Nato z mokrimi rokami oblikujemo kot marelice velike cmoke in jih povaljamo v moki. Cmoke vložimo v slan krop in kuhamo od 15 do 20 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vode in jih ponudimo z omako ali zabelimo.
Priprava porove omake
Por narežemo na koleščke, slanino na paličice ali kockice. V posodi segrejemo olje, dodamo por, mešamo in pražimo, da se por malo zmehča, vendar ne sme porumeneti. Dodamo slanino in še malo popražimo.
Nato popramo, prilijemo 3 dl vroče vode in dodamo jušno osnovo ali nadrobljeno kocko. Delno pokrito dušimo približno 15 minut in vmes večkrat premešamo. Smetano in moko zmešamo, prilijemo poru, premešamo in dušimo še 5 minut.