Ljubljanski kruhovi cmoki s porovo omako

Za: 4 osebe

Sestavine

Sestavine za kruhove cmoke:

    • 8 žemelj ali 400 g belega kruha od prejšnjega dne
    • 2 žlici pšeničnega zdroba
    • 1 lonček Knorr goveje jušne osnove ali 1 Knorr goveja kocka
    • 1 manjša čebula
    • 1 žlica olja
    • 125 g pečene mesnate slanine
    • 2 jajci
    • sol
    • 2 žlici sesekljanega peteršilja (lahko posušenega)
    • 2 do 3 žlice moke

Sestavine za porovo omako:

Priprava

Priprava kruhovih cmokov
Žemlje ali kruh zrežemo na kockice. V posodi zavremo 4 dl vode, dodamo jušno osnovo ali jušno kocko in mešamo, da se stopi. Kockicam kruha primešamo zdrob, vse polijemo z juho in pustimo, da se kruh napoji.

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo, slanino zrežemo na kockice. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in kockice slanine, mešamo in pražimo, da čebula postekleni in se zmehča. Jajci in 1 ščep soli z metlico ali vilicami stepemo.

Kruhu primešamo čebulo in slanino, jajci in peteršilj ter z rokami vse dobro premesimo. Če je zmes premokra in premehka, dodamo še malo zdroba. Nato z mokrimi rokami oblikujemo kot marelice velike cmoke in jih povaljamo v moki. Cmoke vložimo v slan krop in kuhamo od 15 do 20 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vode in jih ponudimo z omako ali zabelimo.

Priprava porove omake
Por narežemo na koleščke, slanino na paličice ali kockice. V posodi segrejemo olje, dodamo por, mešamo in pražimo, da se por malo zmehča, vendar ne sme porumeneti. Dodamo slanino in še malo popražimo.

Nato popramo, prilijemo 3 dl vroče vode in dodamo jušno osnovo ali nadrobljeno kocko. Delno pokrito dušimo približno 15 minut in vmes večkrat premešamo. Smetano in moko zmešamo, prilijemo poru, premešamo in dušimo še 5 minut.


Kulinarične ideje

Špageti Bolognese

Bučna kremna juha