Morska rižota

Čas priprave: 30 minut
Za: 3-4 osebe

Sestavine

  • 300 g riža za rižote
  • 500 g zamrznjenih morskih sadežev
  • 2 lončka Knorr zelenjavne jušne osnove
  • čebula (60-80 g)
  • 4 stroke česna
  • 200 ml suhega belega vina
  • 400 g narezanega paradižnika
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 rezine toasta
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sveža bazilika in peteršilj

Priprava

Morske sadeže operemo in jih pustimo, da odmrznejo. Nato jih ponovno speremo z vodo.

Zavremo 650 ml vode, dodamo 2 lončka Knorr zelenjavne jušne osnove in dobro premešamo.

Medtem sesekljamo čebulo in jo prepražimo na 2 žlicah olivnega olja. Dodamo 1 sesekljan strok česna in riž. Dobro mešamo, dokler riž ne postekleni. Zmanjšamo ogenj, dodamo 100 ml vina in pustimo, da izhlapi. Nato postopoma dodajamo jušno osnovo, ki smo jo predhodno pripravili.

Medtem toast narežemo na manjše kockice in jih na hitro popečemo na ponvi, da dobijo zlato barvo. Nato odstranimo toast in dodamo sesekljan peteršilj in parmezan ter dobro premešamo.

V isti ponvi na 2 žlicah olja prepražimo morske sadeže in dodamo česen ter počakamo, da tekočina izpari. Dodamo sesekljane liste bazilike, 100 ml vina in paradižnik ter kuhamo 1-2 minuti. Nato dodamo delno kuhan riž, ki smo mu dodali jušno osnovo ter dobro premešamo in kuhamo 4-5 minut oziroma dokler riž ne vpije paradižnikovega soka. Potresemo z mešanico toasta in peteršilja.

Ponudimo skupaj s parmezanom in kozarcem belega vina.


Kulinarične ideje

Mediteranska solata

Testenine s pisano papriko