Pohorski lonec

Čas priprave: 1 uro 50 minut
Za: 6 oseb

Sestavine

  • 240 g govedina – pleče ali vrat
  • 90 g teletine
  • 90 g prekajene slanine
  • 90 g prekajenih svinjskih reber
  • 1 manjša čebula
  • 1/3 pora
  • 150 g krompirja
  • 1 korenje
  • 100 g rjavega fižola
  • 90 g boba
  • Strok česna
  • 40 g kolerabe
  • 20 g zelene
  • 120 g zelja
  • 100g gob (jurčki, lisičke…)
  • 70 g pire
  • 70 g ajdove kaše
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica masti
  • Sol, poper
  • kumina, majaron, lovor
  • 2 Knorr goveji kocki

Priprava

Fižol namočimo in skupaj z bobom skuhamo v vodi kateri smo dodali 2 goveji kocki, lovorjev listi, ščepec majarona in popra.
Čebulo očistimo na sesekljamo na segreti masti jo svetlo rjavo prepražimo, Dodamo na kocke narezano slanino, zarumenimo še slanino, dodamo na rezan por, govedino (narezano na 2 cm velike kose), prekajena svinska rebra, teletino in sesekljan česen. Prepražimo in zalijemo z malo juhe od fižola in dušimo 15 minut, dodamo na kocke narezano zelenjavo. Po potrebi še malo zalijemo in kuhamo 40 minut. Dodamo namočeno piro, majaron, lovorjev list,poper in sol. Kuhamo 15 minut, dodamo še ajdovo kašo in na kocke narezan krompir, kuhamo 15 minut. Prilijemo še fižol in bob. Zavremo in po potrebi kuhamo da je meso mehko. Na koncu lahko zgostimo s podmetom in okisamo z jabolčnikom ali jabolčnim kisom. Serviramo s sesekljanim peteršiljem in kislo smetano.


Kulinarične ideje

Svinjska ribica z gobami in špinačo

Papričina omaka