RADIČ IN SLADKI KROMPIR

Recept pripravil Maj Janežič

Čas priprave: 60 minut
Za 2 osebi

Sestavine

 • 500g sladkega krompirja
 • 300g goriškega radiča
 • 1 dcl balzamičnega kisa
 • 1 dcl rastlinskega olja
 • 1 bio pomaranča
 • 2 bio zelenjavni kocki Knorr
 • 4 žlice olivnega olja
 • sol poper

Priprava

Namen recepta je po principu ‘nič ne gre v nič’, s čim manj odpadki porabiti vse sestavine.

 1. Sladki krompir dobro operemo, osušimo in olupimo. Lupin ne zavržemo. Krompir narežemo na približno centimeter velike kocke. V manjšo globoko posodo dodamo polovico narezanega sladkega krompirja, 2 dcl vode in eno bio zelenjavno kocko Knorr. Na zmernem ognju pokrito kuhamo 10-15 minut oziroma toliko, da krompir ob pritisku povsem razpade. S paličnim mešalnikom ga skupaj s preostalo tekočino zmiksamo v gladko kremo.
 2. Drugo polovico kock sladkega krompirja v ponvi počasi pražimo na dveh žlicah olivnega olja (cca. 10 minut). Ko so kocke enakomerno opečene z vseh strani, dodamo bio zelenjavno kocko Knorr, jo zmečkamo s kuhalnico in premešamo ter tako začinimo opečene kocke. Na manjšem ognju pražimo še minuto ali dve, da sestavine kocke zadišijo.
 3. Radič operemo in osušimo. Z njega potrgamo večje liste in jih narežemo na približno centimeter široke trakove, sredice pa pustimo cele.
 4. Balzamični kis v manjši posodi reduciramo toliko časa, da se zgosti v sirupu podobno tekočino. V njem nato začinimo trakove radiča. Rahlo solimo in popramo.
 5. V drugi skledi pripravimo solatni preliv iz dveh žlic olivnega olja, naribane pomarančne lupine, pomarančnega soka iz pomaranče, ki smo jo uporabili za lupino ter soli in popra. S tem prelivom začinimo sredice radiča.
 6. V manjši posodi na močnem ognju segrejemo 1 dcl rastlinskega olja. V njem hitro ocvremo lupine sladkega krompirja. Čas cvrtja je odvisen od temperature olja (približno 30 sekund, oziroma ko lupine začnejo dobivati zlato rumeno barvo). Ocvrte lupine odložimo na papirnato brisačo, da ta vpije odvečno olje. Olje, ki je ostalo v posodi, lahko porabimo pečenje ali cvrtje ob kakšni drugi priložnosti.
 7. Za serviranje na širši globok krožnik naložimo kremo iz sladkega krompirja, ki jo prekrijemo z v balzamičnem kisu začinjenim radičem. Preko radiča potresemo kocke iz sladkega krompirja, nanje naložimo sredice radiča in po vrhu potresemo ocvrte krompirjeve olupke.

Kulinarične ideje

Gobova juha s piščancem

Pomarančna torta z jogurtom in maskarponejem