Velikonočni šarkelj s pinjolami in brusnicami

Sestavine

  • 500 g moke
  • 2 jajci in 2 rumenjaka
  • 2,5 dl mleka
  • 1/2 kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 50 g pinjol
  • 100 g suhih brusnic
  • 2 žlici ruma ali konjaka
  • 1/2 žličke soli
  • 100 g masla
  • 2 vrečki vaniljinega sladkorja
  • 1 žlička zmlete limonine lupinice

Priprava

Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Pinjole v ponvi brez maščobe zlato popečemo. Brusnice splaknemo s toplo vodo in jih namočimo v rumu ali konjaku. Kvas nadrobimo v skledo in zmešamo z 0,5 dl mleka, nato ga zmešamo s 100 g moke in 1 žličko sladkorja. Skledo pokrijemo in za približno 45 minut postavimo na toplo, da vzhaja.

V veliko mešalno skledo damo preostalo moko, primešamo jajci, 1 rumenjak, 2 dl mleka, sladkor, vaniljin sladkor in limonino lupinico. Nato primešamo zmehčano maslo in sol. Nazadnje dodamo vzhajan kvas in s kavlji vse zmiksamo v testo. Če uporabimo suhi kvas, ga zamešamo kar direktno v celotno količino moke in sladkorja. Mehko testo oblikujemo v hlebček, skledo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino.

Vzhajanemu testu dodamo pinjole in odcejene brusnice, vse na hitro pregnetemo in damo v model, ki smo ga namazali z maslom. Model pokrijemo s čistim prtičem in na toplem pustimo znova vzhajati.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Rumenjak zmešamo z 1 žličko mleka ali mlačne vode in vzhajano testo premažemo z rumenjakom, model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 40 minut. Pečen šarkelj pustimo v modelu, da se malo ohladi, nato ga zvrnemo na mrežico in pustimo, da se popolnoma shladi. Ohlajen šarkelj po želji oblijemo s sladkornim ledom in potresemo s sladkorčki.


Kulinarične ideje

Svinjska ribica z gobami in špinačo

Testo za marelične ali slivove cmoke