Visoška zelena spomladanska juha z drobtinovimi cmočki

Za 4 osebe

Sestavine

  • 1 manjši por ali 2 mladi čebulici
  • 1 strok česna
  • 150 g mlade špinače
  • 150 g mladih listov kopriv, trobentic, vijolic, kislice in rmana (vse lahko nadomestimo z rukolo)
  • 2 lista luštreka ali zelene
  • 1 žlica olivnega olja
  • 50 g masla ali margarine
  • 1 žlička moke
  • 1 lonček Knorr goveje jušne osnove ali 1 Knorr goveja jušna kocka
  • sol in poper
  • 1 veliko ali 2 manjši jajci
  • 4 žlice belih drobtin
  • 1 noževa konica muškatnega oreška
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica moke

Priprava

Por ali čebulico narežemo, česen na drobno sesekljamo. Špinačo in zelišča operemo, odcedimo in na grobo narežemo. Zavremo 1 l vode, dodamo jušno osnovo ali jušno kocko, premešamo in prevremo.
Jajce in 30 g masla penasto umešamo, dodamo 1 ščep soli, 1 ščepec popra, 1 noževo konico muškatnega oreška, drobtine in peteršilj. Vse dobro zmešamo in pustimo stati 30 minut.
V posodi segrejemo 1 žlico olivnega olja in 20 g masla, dodamo por ali čebulico in česen. Malo popražimo, da se por zmehča, vendar ne sme porumeneti, nato dodamo špinačo in zelišča, premešamo in prilijemo vrelo juho. Kuhamo približno 10 minut, nato juho in 1 žličko moke zmiksamo, po okusu dosolimo in popramo.
Iz drobtinove zmesi s pomokanimi rokami oblikujemo za oreh velike kroglice. Juho znova zavremo, vanjo vložimo kroglice in kuhamo še 10 minut.


Kulinarične ideje

Puranje rulade z mlado špinačo

Piščančja nabodalca s paradižnikovo omako